Brukssamhället Karlholm kom till under 1700-talet. Ägaren Charles de Geer den äldre lät då år 1736–1737 uppföra ett kapell och en brukspredikant anställdes. År 1895 flyttades kapellet till sin nuvarande plats.
Efter de förödande ryska härjningarna på Upplandskusten där bland annat Lövstabruk totalförstördes, sökte Charles de Geer den äldre en ny plats för att anlägga ett järnbruk. Men han mötte motstånd mot sina planer, bland annat av ägarna till Västland och Strömsbergs bruk, Hans Olofsson Ström. Först våren år 1729 kunde tillverkningen starta i bruket som fått namn efter sin grundare – Carlholm.
Familjen de Geer var kända för att värna om de underlydandes själavård och det var inte förvånande att man anställde en predikant och uppförde ett kapell för bruksbefolkningen. Bruket tillhörde egentligen Västlands församling och efter något år av olika provisorier tillträdde år 1735 en predikant tillsatt av de Geer, nämligen magister Olof Deckberg. Var Deckberg höll sina gudstjänster vet man inte med säkerhet. Hans tjänstgöringstid blev inte heller så lång, då han redan i juli år 1736 lämnade sin tjänst för Hållnäs församling. I hans ställe anställdes nu magister Anders Oldberg, vilken blev bruket trogen i inte mindre än 52 år.
Karlholms kyrka färdigbyggdes år 1737, vilket framgår av ett flertal anteckningar i bruksböckerna. Kyrkan var då placerad ett tiotal meter nordost om kontorsbyggnaden. De som medverkade till kyrkbygget var snickarna Philström och André Martinelle, smeden Tegelberg, glasmästare Lang, målaren Pierre Boiwie samt dalkarlen Matts Jönsson och hans kamrater. År 1739 uppfördes en klockstapel som också kom att användas för kyrkliga ändamål.
Till brukspredikanten uppläts en rymlig bostad i hörnet av Sör- och Norrgatan och till detta hus hörde en större kryddgård, fähus med stall, svinhus med mera. Dessutom ägde han att för sin räkning bruka hemmanet Lämpersbo en dryg halvmil väst om bruket. I övrigt erhöll han en årlig fast lön om 600 daler årligen fram till sin död år 1788. Hans Hustru Anna Lena Holmberg född år 1718 och död år 1807 erhöll efter sin makes död 200 daler i pension.
Är uppförd helt i trä med en elegant mönstrad panel på väggarna. Det valmade säteritaket är täckt av tjärat spån. Vid västväggen ligger ett litet vapenhus och vid sydsidan finns en liten sakristia. Själva kyrkorummet är rektangulärt och det stora spegelvalvet var ursprungligen fribärande. Efter färdigställande skedde inga förändringar förrän på 1890-talet. År 1894–1896 genomgick kapellet en kraftig omdaning. Hela kyrkobyggnaden flyttades år 1895 ett hundratal meter till en övergiven tjärdal på motsatta sidan om landsvägen. År 1981 överlämnades kyrkan av Karlholms Bruks AB till Västlands församling.
Predikstolen och den äldre altartavlan är en gåva av Charles de Geer den yngre. Altartavlan som flyttades senare till södra väggen är teologiskt lite märklig. Den föreställer Golgata. Bakgrunden är målad av konstnären och militären Carl Hofwerberg år 1737. I den reformerta kyrkan tillämpas Gamla testamentets stränga bildförbud. I Lövstabruk fanns vid denna tid fortfarande en kalvinistisk församling med egen präst.
Altartavlan i kyrkan avbildar troligen tiden mellan den sjätte och nionde timmen, men tavlans kors är ändå tomt. Tavlan skall därför ses som en kompromiss mellan luthersk och kalvinistisk tradition – kyrkan fick en altartavla, men det heligaste motivet, Kristus själv, undvek man att avbilda. Vid 1890-talets renovering av kapellet ersatte man altartavlan med en ny uppsats i ny renässans. Vid den större renoveringen anskaffades också glasfönstret över altaret.
Kyrkan har en originell serie ljuskronor och ljusarmar gjorda av smitt järn och svarvade trädockor. Enligt traditionen ska kronorna ha tillverkats av två klensmeder vid bruket.
I oktober år 1737 förvärvades till kapellet ett flyttbart orgelverk, ett såkallat positiv. Förmodligen var orgelverket begagnat att döma av priset och redan året därpå måste orgelbyggare Daniel Stråhle reparera det. Han föreslog då att man borde företa en större ombyggnad. År 1896 hade orgelverket tjänat ut och efterträddes av ett mindre orgelharmonium, som numera är ospelbart. Dagens musik framförs med ett mindre piano.
Någon klockstapel har aldrig funnits vid kyrkan, utan man använde sig av brukets klocktorn. Vindflöjeln bär årtalet 1739, vilket kan vara byggnadsåret. Tornet innehåller två små klockor gjutna i Stockholm.
Kyrkans textilier idag utgörs av material som tillkommit under 1900-talet.
Källa: www.svenskakyrkan.se/tierp. Text: Karl- Erik Berglin © 2017.
Tillhör Tierps pastorat.
Vintertid är kyrkan endast öppen vid gudstjänster och konserter. Sommartid är kyrkan öppen dagligen, exakta klockslag och information publiceras under våren.
Adress: John Lundbergs väg 25, 819 62 Karlholm
Telefon: +46 293 22200
E-post: tierps.pastorat@svenskakyrkan.se
Webbplats: www.svenskakyrkan.se/tierp
Västlands kyrka 150-års jubileum
Västlands kyrkliga syförening startade redan 1938 under Kyrkoherde Erik Höglunds tid i Västlands församling.
Underkyrkoherdeparet Sven och Ruth Holmströms tid i församlingen (1947–1977) hände mycket. Ruth var eldsjäl för syföreningen.
1969 övertog Församlingen dåvarande Kyrkskolan och förvandlade den till ett fint Församlingshem. Vi i Syföreningen engagerade oss i inredningen, en mycket rolig tid med inköp av möbler och allt som skulle vara för att det skulle fungera.
Lördag den 13 juni 1970 invigdes Församlingehemmet. Sedan dess har vi damer i Syföreningen haft ansvar för allt som skall förnyas och inhandlas.
Vi är ca 14 damer som träffas var 14:e dag, jämn vecka. Vi broderar, stickar och tillverkar alster till vår akution, som vi numera har vartannat år i april. Mycket av våra pengar går till Församlingshemmet, för att det skall se fint och inbjudande ut. Det räcker även till bidrag till Kyrkans hjälporganisationer.
Nya medlemmar är välkomna till våra roliga och trevliga stunder.
Kontakta Tierps pastoratför mer information. Telefon: 0293-222 00. E-post: tierps.pastorat@svenskakyrkan.se.
Karlholms kyrliga sykrets verksamhet är i vilande.
Kontakta Tierps pastoratför mer information. Telefon: 0293-222 00. E-post: tierps.pastorat@svenskakyrkan.se.
© Kultur- och Guidegruppen, Karlholmsbruk, 2002–2024 • Layout och Design: Janne Forsblom, Sandby 2022